سنگ آهن
سنگ آهن که یک سنگ معدنی است، مجموعهای از مواد مختلفی مثل مواد معدنی و ترکیبات آهن را در خود جای داده است. این سنگ که یکی از حیاتیترین مواد زندگی بشر یعنی آهن را درون خود نگه میدارد سفری بسیار طولانی را طی میکند تا برای استخراج آماده شود. همچنین این سنگها نوعی سنگ کانی هستند و از خاصیتها و ویژگیهای این نوع از سنگها برخوردار میباشند. بنابراین سنگ آهن مستحکم و سخت بوده و برای جداسازی آهن از آن نیاز به صرف انرژی و زمان زیادی میباشد.
به طور کلی 4 نوع سنگ آهن داریم که به هماتیت، مگنتیت، لیمونیت و سیدریت معروف شدهاند.
سنگ آهن هماتیت: هماتیت که یکی از رایجترین و مهمترین کانیهای سنگ آهن است اکسید آهن (Fe2O3) بوده و معمولا به رنگ قهوهای مایل به قرمز ظاهر میشود. این سنگ معمولا ساختاری تودهای داشته و به دلیل محتوای آهن بالای خود شناخته شده است. از این سنگها معمولا در تولید آهن و فولاد استفاده میشود.
سنگ آهن مگنتیت: یکی دیگر از انواع سنگ آهن مگنتیت است که دارای فرمول شیمیایی Fe3O4 میباشد. این نوع از سنگ آهن معمولا به رنگ سیاه یا خاکستری بوده و اغلب درخشندگی خاصی را از خود نشان میدهد. مگنتیت مغناطیسی بوده و میتواند اجسام آهنی را به خود جذب کند. این سنگ هم به دلیل محتوای بالای آهنی که دارد شناخته شده است و اغلب برای تولید فولاد از آن استفاده میشود.
سنگ آهن لیمونیت: لیمونیت یک کانی سنگ آهن است که از مخلوطی از مواد معدنی تشکیل شده و اغلب به رنگ قهوهای مایل به زرد دیده میشود. این سنگها معمولا در رسوبات لاتریت یافت میشوند و برای استفاده در صنایعی مثل خودروسازی و پوشاک کابرد دارد.
سنگ آهن سیدریت: سیدریت یک کانی کربنات آهن (FeCO3) است و در مقایسه با هماتیت و مگنتیت نسبتا کمتر استفاده میشود. این سنگ معمولا به رنگ قهوهای مایل به خردلی بوده و ممکن است درخشندگی خاصی از خود نشان دهد. این نوع از سنگ معمولا منبع مهم آهن است و با اینکه میزان آهن آن در مقایسه با هماتیت و مگنتیت کمتر است اما در موارد زیادی از آن استفاده میشود.
روش تشخیص:
روش های متعددی وجود دارند که به وسیله آنها می توان سنگ آهن مگنتیت را شناسایی کرده و تشخیص داد. از جمله این روش ها می توان به تشخیص چشمی اشاره کرد. طی این روش، سنگ مگنتیت از روی رنگ و ظاهر آن شناخته می شود. رنگ مگنتیت به صورت معمول سیاه و یا قهوه ای مایل به سیاه است. به طور کلی هرچه رنگ سنگ آهن مورد نظر تیره تر باشد، احتمال اینکه سنگ مگنتیت باشد، بیشتر خواهد بود. همچنین این نوع سنگ آهن دارای نوعی جلای فلزی می باشد. همچنین شکل ظاهری آن از نوع بلور اکتائدر می باشد.
روش شناسایی دیگری که برای سنگ آهن مگنتیت در نظر می گیرند، مربوط به خاصیت مغناطیسی این سنگ آهن است. این خاصیت باعث می شود که بتوان آن را با استفاده از روش های مغناطیسی از سایر مواد جدا کرد. البته این روش دردسرهایی هم دارد، مثل اینکه سایر سنگ آهن ها، مثل هماتیت هم به عنوان مواد زائد جدا می شوند.